Karbantartás

Rövid határidő, profi szakemberek, minőségi berendezések.

A légkondicionáló megfelelő karbantartása biztosítja, hogy klímaberendezése hosszú éveken át működjön. A légkondicionáló rendszerek csodálatosan hűvös komfortérzetet biztosítanak a helyiségben a forró nyári hónapokban. De ahhoz, hogy a készülék hosszú ideig zökkenőmentesen működjön, megfelelő ápolást és karbantartást igényel. Ellenkező esetben a légkondicionáló rendszerek elveszíthetik teljesítményüket, több áramot fogyaszthatnak, vagy akár meghibásodhatnak.

Miért fontos a klíma karbantartása?

Mint minden technikai eszköz a légkondícionáló sem mentes a szennyeződésektől, kopástól vagy meghibásodástól. A mechanikus alkatrészek, például a szelepek vagy a ventilátorok idővel elhasználódhatnak, és a szűrők is ki vannak téve különféle szennyeződéseknek.  Ha nem kap rendszeres karbantartást, a készülék teljesítménye romolhat, ami nagyobb energiafogyasztásthoz és ezáltal magasabb működési költségekhez vezet. A legrosszabb esetben a műszaki (és többnyire elkerülhető) hibák költséges javítást igényelnek. Ezenkívül a karbantartás általában garanciális követelmény is.

A légkondicionáló rendszer karbantartásával kapcsolatos egyes feladatokat saját maga is elvégezheti, mint például a szűrők tisztítása vagy olyan alkatrészek fertőtlenítése, amelyeket a garancia érvénytelenítése nélkül könnyedén elvégezhet. A műszakilag összetett karbantartási munkáknál viszont mindenképpen szakemberhez kell fordulni, aki normál karbantartás során a következő munkákat végzi:

 • Funkcionális teszt
 • Szivárgásteszt
 • Kopó alkatrészek cseréje
 • Szűrőcsere
 • A hűtőközeg pótlása vagy cseréje
 • Professzionális takarítás
 • Bejegyzés a tesztkönyvbe

Milyen gyakran kell karbantartani a klímaberendezést?

A légkondicionáló karbantartásának gyakorisága a külső körülményektől és a használat intenzitásától függ.

 • Általánosságban évente javasolt a szervizelés , hacsak a jótállási feltételek másként nem rendelkeznek.
 • Különösen magas egészségügyi követelmények esetén – például ha allergiás vagy egyéni orvosi igénye van -, vagy ha nyáron túl is használja a klímaberendezést, rövidebb karbantartási intervallumok is tanácsoltak lehetnek.
 • Erre akkor is szükség van, ha nagyobb fokú szennyezettség van a lakóterében, például sok embertől, háziállattól, vagy ha zárt térben dohányzik.
 • A légkondicionáló rendszer szűrőit általában évente kell tisztítani , hogy ne legyen egészségügyi kockázat.

Miért kell a klímaberendezést fertőtleníteni?

Műszaki és egészségügyi okokból fontos a klímarendszer fertőtlenítése és alapos tisztítása a karbantartás során. Ellenkező esetben baktériumok és egyéb kórokozók telepedhetnek meg a szűrőkben és a ventilátorokban, ami rontja a levegő minőségét és higiéniáját. Végül, de nem utolsósorban a baktériumok és gombák is gondoskodhatnak arról, hogy a klímaberendezés működése során kellemetlen szagok képződjenek, amelyek rontják a helyiség általános komfortját.

Kosár tartalma