Hőszivattyú telepítés

Rövid határidő, profi szakemberek, minőségi berendezések.

Mi az a hőszivattyú?

A hőszivattyú olyan fűtőberendezés, amely a környezetben tárolt hőenergiát épületek fűtésére használja fel. A fa-, olaj- vagy gázfűtéssel ellentétben azonban ez nem elégetéssel, hanem bonyolult műszaki folyamattal működik. Akárcsak a hűtőszekrényben, itt is fontos az alacsony hőmérsékletű hőenergiát magasabb szintre emelni. Míg a hűtőszekrényben ez azt jelenti, hogy a belseje kellemesen hűvös marad, addig a hőszivattyúban a folyamat lehetővé teszi a környezeti hő felhasználását a fűtési rendszerben.

Kérjen ajánlatot most!

Rövid határidő, profi szakemberek, minőségi berendezések. Ingyenes felméréssel, akár hétvégén is!

Hogyan működik a hőszivattyú?

Minden típusú hőszivattyúban közös az alapvető funkciók. A következő alkatrészeket használják: két hőcserélő , egy kompresszor , egy expanziós szelep . Emellett fontos a hőhasznosító rendszer, azaz a zárt csőhálózat, hogy a hőt az épületben a kívánt területekre irányítsák. Ahogy az alábbi ábra mutatja, a folyamat ciklikusan zajlik.

A működés rövid magyarázta

 • Az első hőcserélő (az elpárologtató) a levegőből, földből vagy vízből származó hőenergiát egy hűtőközegnek adja át , amely speciális fizikai tulajdonságainak köszönhetően alacsony hőmérsékleten elpárolog. Ez az egész folyamat előfeltétele.
 • A következő lépésben a kompresszor addig növeli a gőz alakú hűtőközeg nyomását, amíg a hőmérséklete meg nem haladja a fűtési rendszer hőmérsékletét. Ez az egyetlen módja annak, hogy a hő egy további hőcserélőn (a kondenzátoron) keresztül továbbítható legyen a fűtési rendszerbe.
 • Ahogy a hűtőközeg lehűl, nyomása csökken, és a közeg lassan ismét folyékony lesz.
 • Teljesen regenerálva a hűtőközeg az expanziós szelepen keresztül visszaáramlik az elpárologtatóba, ami visszaállítja a nyomást az eredeti állapotába. A folyamat most újra indulhat.
Hőszivattyú működése
Kattintson a képre a teljes mérethez!

Mikor működik a leghatékonyabban a hőszivattyú?

Amit tudnia kell, az az, hogy a hőszivattyú hatékonysága annál alacsonyabb, minél alacsonyabb rendelkezésre álló természetes hőenergia. Ezt az jelenti, hogy ha külső hőmérséklet csökken a hőszivattyú teljesítménye (hatásfoka) is csökken. Hiszen sokkal könnyeb plusz 10 fokos levegőből kinyerni az energiát, mint egy -10 fokos levegőből. A hőszivattyú mindig különösen gazdaságosan működik, ha a környezetből származó hőenergia magas hőmérsékleten nyerhető, és a fűtési rendszer hőmérséklete alacsony.

A hőszivattyú előnyei és hátrányai röviden

 • Alacsony fűtési költségek
 • Függetlenség a fosszilis tüzelőanyagok áringadozásaitól
 • Finanszírozás állami támogatással lehetséges
 • Alacsony karbantartási igényű működés
 • A fosszilis erőforrások megőrzése
 • CO₂ mentes működés
 • Viszonylag magas beszerzési költségek
 • Az engedélyek miatti magasabb kiadások
 • Hibás tervezés esetén magas áramköltség
 • Több zaj kedvezőtlen kültéri telepítés esetén

Kinek éri meg egy hőszivattyú?

Az, hogy a hőszivattyú választható-e vagy sem, számos tényezőtől függ. Alapvetően maga az épület a fókuszpont. Régóta lakik otthonában, és szeretne energiaforrást váltani? Most vásárolt egy új épületet, vagy saját elképzelése alapján újat szeretne építeni? Régen az az elv érvényesült, hogy a hőszivattyút csak új épületben lehet hatékonyan üzemeltetni. Ezt ma általánosságban nem lehet elmondani. Mert amint azt a működésről szóló részben elmagyaráztuk, az előremenő víz hőmérséklete döntő abban, hogy egy hőszivattyú gazdaságosan működik-e, és a legtöbbet hozza ki az elektromos áram felhasználásából. A 35 Celsius fokos előreme nő hőmérséklet az ideális, amit leginkább felületfűtéssel lehet elérni.

Mire kell figyelni vásárlás előtt?

Egy jól megtervezett hőszivattyúval a lehető legnagyobb kényelmet és nagy hatásfokot éri el, amit a házhoz és a fűtési szokásokhoz kell igazítani. Így hosszú távon is gazdaságos és környezetbarát fűtési megoldást kap. Ahhoz, hogy minden szempontnak tökéletesen megfeleljen a hőszivattyú, szakember által gondosan végrehajtott felmérésre és az eredmény alapján kiválasztott eszközökre van szükség.

Kosár tartalma